Seler korzeniowy – 17.05.2021
Seler korzeniowy, z uwagi na bogaty skład witaminowy, makro- i mikroelementów, stanowi podstawę wielu diet odchudzających i oczyszczających. Zawiera m.in. dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach, naturalną witaminę B kompleks łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP oraz witaminę E, zwaną witaminą młodości. Ponadto ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza.
W 100 g produktu zawiera 21 kcal; 1,8 g błonnika a jego indeks glikemiczny wynosi 35 (surowy korzeń), 85 (korzeń gotowany)!
Zalety:
- Pobudza przemianę materii, usuwając jednocześnie szkodliwe produkty uboczne tego procesu (np. kwas moczowy, który niewydalony zamienia się w kryształki odkładające się w stawach i powodujące skazę moczanową oraz silne bóle).
- Seler wzmaga produkcję żółci, ale jednocześnie zapobiega jej zastojowi w woreczku (co jest przyczyną powstawania kamieni).
- Ułatwia trawienie i likwiduje nawet zaparcia wynikające ze złych przyzwyczajeń żywieniowych (pomaga trawić tłuszcze).
- Zalecany osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze.
- Działa moczopędnie, polepszając pracę nerek i serca.
- Koi stargane stresem nerwy.
- Korzeń selera dodaje smaku zupie i może zastąpić sól.
SADZENIE SELERA:
Seler
korzeniowy uprawia się wyłącznie z rozsady. Rozsadę sadzi się do gruntu, gdy
temperatura na zewnątrz utrzymuje się powyżej 12 st. C – najlepiej po 15 maja w
rozstawie
40 x 40 cm (gdy jest uprawiany razem z przedplonem) lub 30 x 20 cm (gdy
uprawiany jest bez przedplonu).
WYMAGANIA UPRAWOWE:
- Seler preferuje stanowisko słoneczne, glebę niezbyt ciężką, żyzną, o odczynie zbliżonym do obojętnego oraz bogatą w próchnicę. Jego uprawa nie udaje się na glebach podmokłych, zakwaszonych lub ze zbyt dużą zawartością wapnia.
- Na glebach ubogich rośliny sadzimy w pierwszym roku po oborniku, natomiast na glebach zasobniejszych – w drugim roku po oborniku.
- Z uwagi na duże potrzeby wodne, rośliny należy co kilka dni podlewać, a w okresie wzrostu i rozwoju korzenia (sierpień-wrzesień) konieczne jest codziennie nawadnianie.
- Podczas wzrostu należy odchwaszczać i spulchniać ziemię wokół roślin Nie należy uprawiać selera w tym samym miejscu po warzywach: pietruszka, marchew, cebula, por, koper.
Ewa Majewska
St. Instruktor ds. Ogrodnictwa
OZ PZD w Opolu