Pierwsze siewy do gruntu ! – 31.03.2021


Pierwsze siewy do gruntu możemy wykonać już końcem marca, gdy temperatura gleby przekroczy 5oC. Po obeschnięciu gleby przygotowujemy pierwsze grządki pod zasiewy:

  • rozrzucamy kompost na grządce
  • mieszamy go z wierzchnią warstwą gleby
  • wyrównujemy powierzchnię
  • jeżeli nawoziliśmy glebę jesienią to wiosną wystarczy tylko tylko lekko ją spulchnić i wyrównać

Warzywa odporne na niskie temperatury:

  • groch i bób
  • rzodkiewka
  • szpinak wiosenny
  • pietruszka korzeniowa i naciowa oraz wczesne odmiany marchwi
  • koper oraz zioła
  • cebula dymka i czosnek jary

Obsiane zagony warto okryć włókniną lub folią perforowaną w celu przyśpieszenia wschodów oraz w celu zabezpieczenia siewek przed ewentualnymi atakami mrozu. Należy śledzić prognozę pogody.

Ewa Majewska

St. Instruktor ds. Ogrodnictwa

OZ PZD w Opolu