Pierwsze siewy do gruntu ! – 31.03.2021
Pierwsze siewy do gruntu możemy wykonać już końcem marca, gdy temperatura gleby przekroczy 5oC. Po obeschnięciu gleby przygotowujemy pierwsze grządki pod zasiewy:
- rozrzucamy kompost na grządce
- mieszamy go z wierzchnią warstwą gleby
- wyrównujemy powierzchnię
- jeżeli nawoziliśmy glebę jesienią to wiosną wystarczy tylko tylko lekko ją spulchnić i wyrównać
Warzywa odporne na niskie temperatury:
- groch i bób
- rzodkiewka
- szpinak wiosenny
- pietruszka korzeniowa i naciowa oraz wczesne odmiany marchwi
- koper oraz zioła
- cebula dymka i czosnek jary
Obsiane zagony warto okryć włókniną lub folią perforowaną w celu przyśpieszenia wschodów oraz w celu zabezpieczenia siewek przed ewentualnymi atakami mrozu. Należy śledzić prognozę pogody.
Ewa Majewska
St. Instruktor ds. Ogrodnictwa
OZ PZD w Opolu