KALENDARZ PRAC NA MAJ – 7.05.2018 R.
Gdy suchy marzec, kwiecień mokry – maj chłodny
Wtenczas twierdzi gospodarz – nie będzie rok głodny
Maj bywa najpiękniejszym miesiącem. Woń kwitnących kwiatów, aromatyczne zioła i pierwsze warzywa wynagradzają ogrodników za ich trudy ale to nie koniec pracy, w ogrodzie pozostaje jeszcze wiele do zrobienia…
OGRÓD WARZYWNY
- Zbieramy pierwsze plony warzyw z gruntu: szczypiorek, sałatę, rzodkiewkę, koper, szpinak, cebulę, szparagi, szczaw i rabarbar.
- Siejemy do gruntu późne odmiany warzyw korzeniowych, flance sałaty, kolejne partie rzodkiewki, rzodkwi, nasiona jarmużu, kalafiorów, kalarepy i brukselki a na rozsadniku sałatę masłową, rzymską, kruchą i endywię. Od połowy miesiąca, gdy nie ma już ryzyka przymrozków, siejemy do gruntu warzywa ciepłolubne (ogórki i inne dyniowate, fasolę szparagową).
- Sadzimy w gruncie rozsady: porów, selerów, sałaty, średnio wczesnych odmian kapusty a końcem maja zahartowaną rozsadę – ogórków, kawona, melona, cukinii i innych dyniowatych, paprykę, oberżynę, karda, karczocha i zioła
- Prowadzimy zabiegi pielęgnacyjne: odchwaszczamy, przerywamy zbyt gęste wschody, warzywa ciepłolubne ściółkujemy a przy małej ilości opadów nawadniamy.
OGRÓD OWOCOWY
- Prace pielęgnacyjne:
- w czasie kwitnienia usuwamy z murawy mniszek lekarski, który przywabia owady zapylające i stanowi konkurencję dla kwiatów drzew i krzewów owocowych,
- grządki truskawki i poziomki, po odchwaszczeniu, wyścielamy ściółką
ze słomy, zabieg ten poprawi warunki fitosanitarne oraz ograniczy wzrost chwastów, - nawadniamy drzewa i krzewy z uwagi na ich intensywny wzrost – poprawa kwitnienia, zawiązywania i utrzymania owocu na drzewie do czasu zbioru,
- stosujemy nawozy wieloskładnikowe dolistnie – zabieg szczególnie ważny gdy obserwujemy wyraźne osłabienie drzew po zimie, wspomagamy regenerację uszkodzeń i prawidłowy rozwój w sezonie
- W maju na drzewach dobrze widać zimowe uszkodzenia – wycinamy pędy przemarznięte.
- Od drugiej połowy miesiąca formujemy kąty pomiędzy pędami bocznymi a przewodnikiem. Uzyskanie kąta zbliżonego do prostego pozwoli w późniejszym okresie uniknąć wyłamywania się konarów pod ciężarem owoców.
- Od połowy maja wykonujemy cięcie winorośli – wyłamywanie nadmiaru latorośli, uszczykiwanie wierzchołków, usuwanie nadmiaru kwiatostanów.
- W połowie maja zawieszamy żółte pułapki lepowe na szkodniki wiśni i czereśni (nasionnicę trześniówkę). Wylot much zbiega się z terminem kwitnięcia robinii pseudoakcji – oprysk preparatem Calypso 480SC, Mospilan 20SP w terminie 7 i 14 dni po zauważeniu pierwszych much na pułapkach.
OGRÓD OZDOBNY
- Rabaty cebulowe – rośliny podczas kwitnienia i przekwitania powinniśmy regularnie podlewać i nawozić, obrywać przekwitłe kwiatostany.
- Kwitnące np. piwonie, różaneczniki, tawuły wczesne, porzeczki krwiste, forsycje czy bzy – podlewamy, w pełni kwitnienia zasilamy nawozami wieloskładnikowymi, wycinamy przekwitnięte kwiatostany.
- Po 15 maja obsadzamy skrzynie balkonowe i rabaty roślinami jednorocznymi
i bylinami wrażliwymi na chłody.
BIOLOGICZNA OCHRONA ROŚLIN
- Kiełkujące nasiona warzyw, zwłaszcza fasoli i ogórka, atakowane są przez larwy śmietki kiełkówki, które uszkadzają stożki wzrostu. Należy unikać wyborów stanowisk zacienionych i wilgotnych, przykrywać obornik i kompost, których zapach wabi samice do składania jaj.
- Pchełki we wschodzącej rzodkiewce, rozsadzie kapusty i kalafiora są szczególnie groźne przy suchej i upalnej pogodzie. Utrzymanie wilgotnej gleby na rozsadniku, częste zraszanie silnym strumieniem, opryskiwanie wyciągiem z czosnku czy odławianie na tabliczki lepowe przesuwane pod roślinami, ochroni rośliny przed uszkodzeniami. Dobrze jest także przykryć rozsadę lub wschodzące rośliny włókniną na czas od 4 do 6 tygodni – zabezpiecza je przez pchełkami i śmietką kapuścianą.
- Mszyce – usuwamy porażone liście i wierzchołki pędów z koloniami mszyc, drzewa opryskujemy wyciągiem z pokrzywy, krwawnika, skrzypu polnego, czosnku i cebuli.
mgr inż. Ewa Majewska
Instruktor ds. Ogrodniczych
Okręgu Opolskiego PZD