Sok z brzozy piję

Chciałbym zaprosić i zachęcić do tego, co daje nam zdrowie i odbudowuje siły witalne po zimie. Od wieków pity napój, a chodzi o Sok z Brzozy.
 Sok pozyskuje się na przełomie marca i kwietnia, kiedy drzewo nie wypuszcza jeszcze liści, ale soki w pniu zaczęły już krążyć. 
 Lista cennych dla zdrowia składników jest pokaźna. Oskoła zawiera minerały, cukru i kwasy, sole mineralne, związki  fosforu, magnezu, potasu, miedzi, żelaza i wapnia. Posiada też aminokwasy, peptydy, wit C i wit z grupy B. Sok z Brzozy wspomaga nerki, pomaga oczyścić wątrobę i reguluje procesy trawienne. Łagodzi dolegliwości jelita, wrzody żołądka oraz dwunastnicy. Sok ten oczyszcza krew, zapobiega miażdżycy i zawałowi. Pomaga walczyć z nowotworami, wzmacnia odporność organizmu. Dodaje energii życiowej, zapobiega infekcją i przemęczeniu.

Jak pozyskać ten drogocenny dla naszego zdrowia sok? Są trzy metody. Można siekierą naciąć korę na ok 2/3 cm. Można też przeciąć gałąź grubości palca i nałożyć na nią butelkę. Ja stosuję metodę nawiertu pnia brzozy. Nawiert wykonuję pod kątem na głębokość 3/4 cm. W otworze umieszczam rurkę i przykładam butelkę.
Z jednego drzewa można uzyskać do kilkunastu litrów soku bez szkody dla drzewa. Ważne, by po skończonym pobieraniu zatkać kołkiem otwór nasmarowany maścią antygrzybiczną. Sok pije się na surowo. Nadwyżkę soku można przechowywać w lodówce w naczyniu szklanym nie dłużej niż 4 dni ponieważ fermentuje. 

Brzozy nie rosną na skażonej glebie, co daje nam pewność że jej soki są zdrowe. Jeśli chodzi o drzewa, które nadają się to są to drzewa co najmniej 10 letnie. Nie ma konkretniej daty, w której można pobierać sok. Jeśli przez kilka dni jest słonecznie, a temperatura co najmniej 10°C jest to dobry moment na pobranie soku.
Chciałbym zachęcić do picia soku z brzozy i dzielenia się tą informacją i innymi. Zdrowie jest w cenie, a tu natura bezpłatnie chce nam pomóc je zachować jak najdłużej.


Andrzej Pierzchała 
Instruktor okręgowy SSI PZD w Opolu