Życie ptaków w ROD na RELAXie w Polskiej Nowej Wsi (20): GRUBODZIÓB

Grubodziób to ptak częściowo wędrowny, gdy otoczenie nie sprzyja to na zimę wędruje w kierunku południowo-zachodnim. U nas osiadł na stałe, nieliczne osobniki były widoczne zimą w karmnikach na naszych działkach. Wniosek z tego taki, że ogród zapewnił mu pokarm i odpowiednie schronienie.

Grubodziób jest większy od wróbla, ma dużą masywną głowę adekwatną do utrzymania grubego masywnego dzioba. Właśnie od dzioba pochodzi jego nazwa, który zmienia barwę od niebiesko szarej w okresie godów do blado beżowej w okresie spoczynku. Naukowcy szacują, że siła nacisku dzioba wynosi około 70 kg! To pozwala grubodziobowi na rozłupanie pestek orzechów, wiśni czy czereśni. Poza tym ma krótką szyję i ogon. Obie płci są podobnej wielkości. Upierzenie samca w różnych odcieniach brązu jest bardziej intensywne i błyszczące.

W naszym ogrodzie ptak ten ma dużo pożywienia: nasiona drzew iglastych, liściastych, a także nasiona owoców – pestki czereśni i wiśni. Dodatkowo młode żywią się suszonymi owocami i gąsienicami. Latem szuka pokarmu pod osłoną liści. Jest ostrożny i skryty i unika siadania na eksponowanych miejscach, w okresie lęgowym chowa się w koronach drzew, dlatego też grubodziób jest trudny w obserwacji. I jak widać pomimo imponującego dzioba wcale nie jest taki odważny hulaka.

Na terenie Polski grubodziób jest objęty ścisłą ochroną gatunkową.

Autorzy tekstu:
Teresa Magdy – działkowiczka ROD “Relax” w Polskiej Nowej Wsi
Ewa Majewska – St. instruktor ds. ogrodnictwa OZ PZD w Opolu

Autor fotografii: Teresa Magdy