Poziomkowa słodycz ! – 9.04.2021


Poziomki z uwagi na właściwości i wartości odżywcze warto uprawiać w ogrodzie szczególnie, iż w latach wcześniejszych za 100 g tego owocowego rarytasu na targu trzeba było zapłacić 15 zł, co oznacza, że kg tych owoców kosztował 150 zł.

Te drobne, doskonałe do spożycia na surowo bardzo smaczne i aromatyczne owoce m.in.:

  • podnoszą odporność organizmu i pomagają walczyć z infekcjami dzięki bardzo dużej ilość witaminy C (w 100 g poziomek znajduje się 60 mg witaminy C);
  • usprawniają pracę układu krwionośnego dzięki dużej zawartości potasu (mogą być stosowane pomocniczo m.in. w nadciśnieniu tętniczymanemii);
  • blokują wchłanianie “złego” cholesterolu LDL;
  • zwalczają wolne rodniki, które przyśpieszają proces starzenia;
  • są niskokaloryczne (100 g dostarcza ok. 40 kcal) i mogą je spożywać także osoby chore na cukrzycę, gdyż mają niski indeks glikemiczny (IG=36).

Do tej pory wyselekcjonowanych jest niewiele uprawnych odmian poziomek a te z kolei możemy podzielić względu na sposób wzrostu i rozmnażania na bezrozłogowe oraz wytwarzające rozłogi. Znacznie dużo łatwiejsze do prowadzenia są odmiany bezrozłogowe, ponieważ nie wymagają regularnego przycinania i usuwania nowych rozłogów. Odmiany bezrozłogowe plonują też obficiej od odmian poziomek rozłogowych. W szczególności warto zwrócić uwagę na odmiany:

  • ‘Rugia’ bardzo aromatyczne owoce o średniej wielkości i wydłużonym kształcie. Odmiana bardzo plenna, kwitnie i owocuje jednocześnie od połowy IV do pierwszych przymrozków. Najlepiej rośnie na glebach zasobnych w wilgoć, wytrzymała na mróz
    i choroby.
  • ‘Baron Solemacher’ o dużych, sercowatych lub jajowatych owocach, koloru skórki jasnożółtej lub ciemnoczerwonej. Odmiana bardzo plenna, kwitnie i owocuje jednocześnie od IV do X, polecana na gleby żyzne i wilgotne, bardziej podatna na mróz i choroby niż ‘Rugia’.

Poziomka ogrodowa nie ma zbyt wysokich wymagań, jednak od stanowiska jakie wybierzemy zależy smak owocu.

  • Poziomki można uprawiać w lekkim zacienieniu, np. pod koroną drzew. Wtedy łatwiej znoszą suszę. Przy uprawie na stanowisku słonecznym wymagają troskliwszej opieki, jednocześnie jednak odwdzięczają się słodszymi i bardziej wybarwionymi owocami.
  • Poziomki płytko się korzenią dlatego najlepsze są gleby żyzne i wilgotne o odczynie lekko kwaśnym lub kwaśnym (pH 5,5-6,5). Gleby piaszczyste, żwirowate i gliniaste nie są preferowane z uwagi na to iż po wyschnięciu pękają powodując uszkodzenia systemu korzeniowego.

Termin sadzenia poziomek może być różny, od połowy maja do połowy września,
w zależności od tego kiedy nabędziemy sadzonki. Jeżeli jednak chcemy plon zebrać jeszcze
w tym samym roku to nie później niż w drugiej połowie maja. Przed posadzeniem poziomek warto do gleby dodać dobrze rozłożony obornik lub kompost. Rozstaw:

  • zagon płaski, szerokość zagonu czterorzędowego ma 100-120 cm u podstawy
  • odległość między rzędami w zagonie to 30 cm, a poziomki w rzędach sadzi się co 15-20 cm
  • przejścia między zagonami wg własnych upodobań np. na długość stopy
  • plantację wymienia się co 3-4 lata

 

W ciągu całego sezonu poziomki powinno się pamiętać o regularnym podlewaniu, ponieważ źle znoszą przesuszenie i odchwaszczaniu. Aby ograniczyć wzrost roślin niepożądanych (chwastów), uprawę warto prowadzić z zastosowaniem agrowłóknin. To jednocześnie dobry sposób na ograniczenie wyparowywania wody z gleby.

Ewa Majewska

St. Instruktor ds. Ogrodnictwa

OZ PZD w Opolu