Przerzedzanie zawiązków! – 12.05.2021

Korzystne warunki pogodowe sprzyjają obfitemu kwitnieniu drzew owocowych a co za tym idzie po zapyleniu wykształcenia dużej liczby zawiązków owocowców. Dlatego kwitnące obficie jabłonie, grusze, śliwy, brzoskwinie lub morele mogą zwiastować konieczność przeprowadzenia końcem maja i do połowy czerwca zabieg jakim jest przerzedzanie zawiązków.

Przerzedzanie zawiązków wykonujemy w celu poprawy jakości plonu. Pozostawienie zbyt dużej liczby zawiązków wpływa na smak i wielkość późniejszych owoców a także może doprowadzić do połamania gałęzi pod wpływem nadmiernego ciężaru. Ponadto przy dużym zagęszczeniu owoców wrasta ryzyko wystąpienia chorób grzybowych. Osłabione drzewo będzie także gorzej plonować w następnym sezonie.

Oczywiście część słabszych zawiązków w przypadku gruszy, jabłoni i śliw opada samoistnie do połowy czerwca i wtedy należy ocenić czy ilość owoców pozostałych na drzewie jest adekwatna do możliwości ich wyżywienia przez drzewo. Natomiast morele i brzoskwinie przerzedzamy około 30 dni po zakończeniu kwitnienia, gdy zawiązki są wielkości orzecha laskowego. Przerzedzanie przeprowadzamy wyłamując lub wycinając delikatnie najsłabsze lub zniekształcone owoce. W przypadku dużych owoców, takich jak gruszki, jabłka czy brzoskwinie zasadą jest pozostawienie jednego lub dwóch zawiązków w odległości 15 – 20 cm. Śliwki w zależności od odmiany pozostawiamy po jednej lub dwie co 5 – 10 cm.

Ewa Majewska
St. Instruktor ds. Ogrodnictwa
OZ PZD w Opolu