Rdza gruszy i jałowców – 07.04.2016

Chcąc mieć zdrowe owoce i warzywa na naszej działce, musimy pamiętać i mieć świadomość, jak ważne jest sąsiedztwo innych roślin. Wiele z nich bowiem źle rośnie w swoim towarzystwie lub choruje. Przykładem może być grusza i jałowiec. Tu jedno powoduje chorobę drugiego. Rdza gruszy, to choroba dwudomowa- potrzebująca dwóch żywicieli do swojego rozwoju. Pierwszym żywicielem jest jałowiec (sabiński, wirginijski, pośredni), drugim grusza.

Owocniki, w postaci jasnopomarańczowych skupisk zarodników, porażające grusze powstają na jałowcach na wiosnę (kwiecień – maj) są źródłem zakażenia liści i pędów grusz, na których widoczne stają się bardzo liczne pomarańczowe plamy. W efekcie czego liście zaczynają grubieć i sztywnieją, a po środku przebarwień pojawiają się czarne plamki.

Choroba powoduje opadanie liści, porażenie owoców, słabszy wzrost gruszy, większą wrażliwość na przemarzanie, a w roku następnym słabsze zawiązywanie pąków.

Aby zapobiegać rdzy gruszy należy:

  • palić wszystkie porażone części roślin
  • unikać sadzenia jałowców na działkach
  • sadzić odmiany grusz odpornych lub mało wrażliwych na rdzę gruszy tj. Lukasówka, Paryżanka czy Bera Hardy. Poleca się również odmiany grusz azjatyckich.

Można również zwalczać chorobę fungicydami: Kaptan 50 WP, Miedzian 50, Score 250 EC, Topsin 500SC czy Zato 50 WG stosując od fazy zielonego pąka do końca kwitnienia.

Niestety rdza gruszy jest trudna do zwalczania ze względu na powszechność występowania jałowców na działkach i możliwość przenoszenia zarodników  na grusze z porażonych jałowców na bardzo duże odległości.

J. Sielicka Instruktor ogrodniczy OZ w Szczecinie

źródło: http://pzd.pl/artykuly/17675/135/Rdza-gruszy-i-jalowcow.html