Tykwa warzywo – właściwości, witaminy i wartości odżywcze

Tykwa to jednoroczna roślina należąca do rodziny dyniowatych. Mamy kilka odmian tykwy, ale bez względu na odmianę charakteryzuje się dość twardą skorupą i wydrążonym wnętrzem. Po wysuszeniu staje się twarda i odporna na nacisk. Dojrzała tykwa jest wykorzystywana do dekoracji, robienia ozdób i naczyń wykorzystywanych w kuchni.

Rośnie na długich pnących pędach , które osiągają około pięć metrów długości, wymagają podpórek. Latem wśród długich lekko owłosionych liściach pojawiają się białe kwiaty, które zmieniają się w butelkowate owoce o zwężonej szyjce. Roślina pochodzi z Afryki ale można ją uprawiać w Polsce, potrzebuje ciepłego, osłoniętego od wiatru stanowiska.

Młode niezdrewniałe jeszcze tykwy można spożywać jak cukinię. Pod zielonkawą skórą warzywa kryje się biały miąższ o grubości kilku centymetrów o gąbczastej konsystencji i miękkich płaskich nasionach. Jest to roślina niskokaloryczna, w stu gramach znajduje się 15 kcal, uboga w tłuszcz, 96 % objętości tykwy stanowi woda a na resztę składa się błonnik. Tykwa jest polecana osobom próbującym schudnąć. Niska zawartość kaloryczna o wysokiej zawartości błonnika pozwala nasycić się bez obciążenia układu pokarmowego.

Warzywo jest bogate w sole mineralne takie jak: cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo. Minerały takie jak miedź i żelazo zapobiegają anemii, potas wspiera pracę serca, cynk dba o naszą skórę i szybkie gojenie się ran, zawarte sole mineralne wpływają pozytywnie na stan kości. W tykwie znajduje się również dużo witamin. Witamina C wspomaga odporność, witamina A chroni wzrok, witaminy z grupy B wspomagają cały szereg funkcji fizjologicznych, zawiera także witaminy D, E i K. Warzywo polecane jest również jako lek na zwalczanie procesów zapalnych zachodzących w organizmie. Obecne w nich antyoksydanty takie jak selen, beta-karoten oraz kryptoksantyna służą w walce z wolnymi rodnikami.

Alicja Surdacka
Instruktor Okręgowy SSI PZD w Opolu
ROD “Tęcza” w Kędzierzynie – Koźlu