Wiosenne przygotowania pszczół do sezonu
Z chwilą gdy temperatura w cieniu wynosi 8st C, pszczoły przystępują do oblotu oczyszczającego. Najczęściej zdarza się to w godzinach przedpołudniowych. Głównym celem pszczół przystępujących do oblotu jest pozbycie się kału nagromadzonego w jelicie w okresie zimy. Te pszczoły, które pomyślnie przetrwały zimę, dokonują oblotu gromadnie i energicznie, a pozbywszy się kału w powietrzu wracają do ula. W czasie tego krótkiego oblotu, który trwa zwykle 30-40 min zapamiętują teren oraz ul, w którym mieszkają. Pszczoły następnie rozpoczynają oczyszczanie swojej posiadłości (ula) wynosząc nieżywe pszczoły oraz zasklepki.
Pszczoły z rodziny głodnej chodzą ospałe, staczają się z mostka wylotowego, prawie nie latają. Oblot pszczół bez matek jest nierówny, jakby leniwy. Pszczoły z takiego ula jeszcze długo siedzą na mostku i przedniej ścianie ula. Z jego wnętrza wydobywa się nierówny i jękliwy szum. Co ciekawe, gdy trutnie przystępują do oblotu pozwala przypuszczać, że od jesieni brakuje matki lub jest trutowa.
Zwracamy szczególną uwagę, czy pszczołom wystarczy pokarmu do pierwszych pożytków, gdyby były wątpliwości dokarmiamy je ciastem, które jest z dodatkiem pyłku kwiatowego. Pszczoły w tej wiosennej aurze potrzebują wodę, która powinna być również blisko ula. Tak zaopatrzone pszczoły powinny dochodzić do siły aby przynosić nektar oraz pyłek, aby wykarmić młode pszczółki a następnie również dla nas ludzi gromadzić miód, na którym nam bardzo zależy.
Instruktor Okręgowy SSI PZD
Okręg Opolski z ROD “Energetyk” w Kędzierzynie-Koźlu
Piotr Gadziński