Zastosowanie drożdży piekarskich w ogrodzie

Drożdże piekarskie są bogatym źródłem witamin (głównie wit. z grupy B), minerałów (przede wszystkim potasu oraz magnezu, wapnia i fosforu, ale też cennych mikroelementów jak np. selen, chrom, sód, cynk, żelazo), białek, aminokwasów i wielu innych ważnych związków organicznych. Zastosowanie drożdży jako nawozu: przyspiesza wzrost roślin i wspomaga rozwój ich systemu korzeniowego. Drożdże pomagają roślinom przyswajać z podłoża cenne substancje odżywcze. Wspomagają także wzrost i rozwój roślin.
Zastosowanie drożdży jako środek ochrony roślin: przed chorobami grzybowymi. Działanie drożdży polega na konkurowaniu z grzybami chorobotwórczymi o pokarm i przestrzeń oraz wydzielaniu substancji negatywnie wpływających na ich rozwój. Pomagają zwalczać m.in. szarą pleśń, zarazę ziemniaczaną, mączniaka.
Poniżej zamieszczamy sprawdzony przepis od działkowca z Prudnika, który stosuje drożdże do podlewania pomidorów i ogórków, ciesząc sie zdrowymi roślinami i obfitymi plonami.

Składniki:
– 1 łyżka stołowa drożdży
– 1 łyżka stołowa cukru
– woda

Przygotowanie: łyżkę drożdży i cukru rozpuścić w 1 litrze ciepłej wody, następnie odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po 2 godzinach rozcieńczyć w 5 litrach wody o temperaturze pokojowej. Podlewać w dniach tylko ciepłych na lekko podlaną glebę,

Ewa Majewska
St. instruktor ds ogrodnictwa
OZ PZD w Opolu