Wykorzystanie chwastów w zastosowaniach kulinarno – dietetycznych oraz leczniczych z naszych ogródków działkowych
Zamiast do sklepu po zieleninę, chodźmy na łąkę! Po mniszek, szczawik czy podagrycznik. Dziko rosnące rośliny są niepryskane,   zdrowsze  i   za   darmo.  Dlatego   mają   coraz   więcej fanów. Jak  jeść chwasty, by nam nie szkodziły? 
Po pierwsze – nie zbieramy tego, czego nie znamy albo co do czego  nie mamy pewności. 
Po drugie – nowości próbujemy po odrobince. 
Po trzecie – na łowy idziemy w odpowiednim czasie. – Dzikie  warzywa nadają się do jedzenia, kiedy są młode i miękkie. Potem  robią się łykowate i zwyczajnie niesmaczne  a gdy już przyniesiemy je do domu – porządnie płuczemy. Chwastożercy zalecają wymoczenie  ich w ciepłej wodzie z dodatkiem octu. 
Dzisiaj o mniszku lekarskim pospolitym chwaście naszych działek i sposobie na… tanie gotowanie.         
Mniszek lekarski  ( mniszek pospolity ) popularnie zwany  mleczem, jest pożytecznym lecz nielubianym chwastem rozsiewającym się ekspansywnie na trawnikach, rabatach kwiatowych i naszych grządkach działkowych. Potrafi zagłuszyć uprawiane przez nas rośliny,   osłabić   je   i   ograniczyć   wzrost   utrudniając   dostęp   do substancji odżywczych.  Intensywnie zakwita pomiędzy kwietniem a majem.   
Ten   popularny chwast naszych ogrodów działkowych   to zaskakująco wydajna i zdrowa roślina, chociaż rzadko spoglądamy na nią   pod   kątem   leczniczym   i   wspomagającym.   Zacznijmy   więc traktować go nie jako intruza, ale jak prawdziwe bogactwo witamin i składników odżywczych, które rośnie za darmo w naszym  ogrodzie. Jadalne są wszystkie części rośliny. 
Mniszek w zależności od części rośliny   zawiera   bardzo   wiele,   odmiennych   substancji   odżywczych, dlatego warto dodać go do naszego domowego menu. Mniszek jest bogatym   źródłem   inuliny,   witaminy   C   i   B,   prowitaminy     A   i   D, potasu,   magnezu,   żelaza   i   krzemu.   A   więc   łatwo   przyswajalne naturalne witaminki.

Jak możemy wykorzystać mniszek lekarski? 
# Pąki kwiatowe należy zrywać wczesną wiosną bez szypułek w początkowej fazie kwitnienia, gdy koszyczki są jeszcze zamknięte, w dni słoneczne. 
# Liście najsmaczniejsze są od kwietnia do czerwca , zbierane przed kwitnieniem rośliny, gdyż są wtedy mało gorzkie. Gdy okażą się zbyt gorzkie, należy je kilkukrotnie zagotować zmieniając wodę. 
# Kwiaty zkolei zbieramy, gdy zaczynają się rozwijać (zrywamy je bez szypułki). Kwiaty i liście najlepiej zbierać w suchy słoneczny dzień. 
# Korzenie mniszka należy wykopywać jesienią (październik, listopad) są wtedy najmniej włókniste.
Herbatka z mniszka 
Herbatę z mniszka lekarskiego przygotowujemy  ze świeżych liści i korzeni   tej   rośliny,   gramów   liści   i   korzeni   kroimy,   a   następnie gotujemy w litrze wody przez 2 minuty. Po zestawieniu z ognia i odczekaniu przez 10 minut herbata nadaje się do spożycia. Herbatka z mniszka przyspiesza nam trawienie, poprawia pracę wątroby, działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, antystresowo i   moczopędnie.   W   ziołolecznictwie   wykorzystujemy   działanie mniszka żółciopędnie, przeczyszczająco i pobudzająco.

Proponuję również syrop z kwiatów mniszka lekarskiego
Należy zebrać ok. 1 litr kwiatów mniszka, zalać je 1 litrem wody i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. Po tym czasie odstawić garnek z ognia, i pozostawić   na 24 godziny. Następnie przecedzić wywar i dodać   do niego sok z 2 cytryn oraz 1 kg cukru. Całość ponownie   wstawić     na   mały   ogień   i   gotować   ok.   2   godzin,   aż konsystencja nie zacznie przypominać miodu. Syrop   z   mniszka   lekarskiego możemy   stosować   na   podrażnienie górnych dróg oddechowych lub łagodzenie kaszlu. Po raz pierwszy zastosowałam go w tym roku kiedy dopadła mnie grypa, sprawdził się znakomicie przy epidemii grypowo – covidowej. 
Mniszek jako dodatek do sałatki                
Z kolei młode liście mniszka zawierają mnóstwo cennych mikroelementów (m.in. magnez, wapń, fosfor, potas) i witamin (B12, C, E, D, K) warto więc na stałe włączyć je do swojego menu. Można dodawać   do   różnego   rodzaju szybkich     sałatek ,   zup,   zapiekanek, mieszać   z   twarożkiem   lub   jeść   same   polane   sosem   winegret. Najsmaczniejsze   są   listki   roślin,   które   nie   rozpoczęły   jeszcze kwitnienia.   Należy   jednak   pamiętać,   by   zbierać   je   w   miejscach czystych, z dala od ruchliwych szos. 
Przepisów z mniszka lekarskiego jest jeszcze znacznie więcej, można z niego zrobić np. wino, napar, nalewki, sałatkę z liści, a nawet zupę, która polecam i jest tak samo smaczna i pożywna jak zupa z pokrzyw .

 Zupa z liści mniszka lekarskiego 
Młode   rośliny   mniszka   są   bogate   w witaminę   C oraz   witaminy   z grupy B , które wsparte błonnikiem również mogą przyczynić się do regulowania   masy   ciała.   Liściom   nie   brakuje   także   minerałów – potasu i magnezu ,   które   korzystnie   wpływają   na   krążenie   w organizmie. 
Składniki: 
3-4 garści liści mniszka;  
2 małe cukinie ;  
1 mały ogórek ;  
bulion drobiowo-warzywny;  
szczypta soli i pieprzu;  
koperek . 
Przygotowanie: Cukinię i ogórka umyj, obierz i pokrój w kosteczkę. Następnie zalej bulionem i gotuj ok. 20 minut. Zdejmij z ognia, dodaj liście mniszka lekarskiego i zmiksuj blenderem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Zupę można podawać na ciepło lub zimno, z dodatkiem koperku. 
Sok na piękną cerę Cos dla Nas, drogie Panie….wycisnąć z pól szklanki listków mniszka sok i popijać w ciągu dnia. Młode liście mniszka bogate są w magnez, fosfor, żelazo, wapń i witaminę C.
 Koktajl z liści mlecza
Składniki:
1/2 awokado;  
1 gruszka;  
kilka listków mniszka lekarskiego ;  
1/4 szklanki soku z cytryny. 
Przygotowanie: Do blendera dodajemy awokado i gruszkę pokrojone w kostkę. Następnie wrzucamy podarte liście mniszka. Całość zalewamy sokiem z cytryny i miksujemy za pomocą blendera.

Nie robiłam jeszcze nalewki bądź winka z mniszka ale znając jego właściwości wspomagające pracę wątroby i procesy trawienne oraz prawidłowe funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego z pewnością się pokuszę, wiec już wyczekuje wiosny i czekam na kwitnącego mniszka lekarskiego.
 Nalewka z mniszka lekarskiego 
Składniki:  5 dag kwiatów mniszka;  150 g miodu akacjowego;  1 litr wódki (40 proc.). 
Kwiaty mniszka oczyścić, osuszyć, zalać wódką i wystawić na słońce na 3 tygodnie. Następnie odcedzić, dodać miód i całość wymieszać. Nalewka powinna dojrzewać min. 6 miesięcy. 
Wino na kwiatach mniszka
Składniki: 250 g kwiatu; 1 kg cukru; 2 litry wody; 5 dag drożdży winnych . 
Wino nastawić w ciemnym miejscu na kilka tygodni, a następnie zlać do butelek i przechowywać. 
Korzeniowi mniszka przypisuje się działanie antynowotworowe , dlatego warto zainteresować się np. naparem bądź herbatą ze zmielonego korzenia. Gorąco polecam.
Polecam, smaczno i zdrowo 
Barbara Hajduga  
Instruktor Okręgowy SSI PZD  
Okręgu Opolskiego  
ROD ,, OMEX,, w Głuchołazach 

