Pobieranie pędów do przechowywania

Najlepszym terminem pobierania pędów jest początek zimy czyli grudzień, po naturalnym opadnięciu
liści i wejściu roślin w stan spoczynku zimowego.
Ścinać należy pędy jednoroczne, dobrze wyrośnięte z zewnętrznych dobrze nasłonecznionych części
korony. Pędy także wiążemy w pęczki i etykietujemy. Pęczki warto namoczyć przez kilka minut w
roztworze preparatu bakteriobójczego np. Miedzian aby zapobiec rozwijaniu się pleśni.
Pędy drzew i krzewów owocowych przechowywane są w celu zabezpieczenia przed mrozami( np.
winorośl, grusze) oraz aby nie dopuścić do rozwijania się pąków w okresach przejściowych ociepleń na
przedwiośniu.
Przechowywane pędy na wiosnę wykorzystywane są zwykle do szczepienia jako zrazy lub do
rozmnażania przez sadzonki zdrewniałe czyli tak zwane sztobry.
Najlepszym miejscem do przechowywania jest chłodna wilgotna piwnica. Optymalna temperatura
powinna wynosić od 00 C DO 20 C .
Pączki pędów umieszczamy w pozycji pionowej zasypane do połowy w wilgotnym torfie albo torfie z
paskiem.
Można też na działce wykopać rowek i wypełnić go względnie sterylnym podłożem np. takim jak: torf,
trociny, piasek , w którym umieszczamy zrazy.
Gdy nadejdą mrozy, pędy całkowicie zasypujemy, a całość grubo okrywamy słomą. Taki mały kopiec
należy zlokalizować za północną ścianą altanki, aby nie nagrzewał się podczas słonecznych marcowych
dni.

Instruktor Okręgowy
PZD Okręg Opolski z
ROD „Energetyk”
Piotr Gadziński