Dzisiaj mięta polna – na orientalną nutę….
Wykorzystanie chwastów w zastosowaniach kulinarno – dietetycznych oraz leczniczych z naszych ogródków działkowych, … ciąg dalszy. Zamiast do sklepu po zieleninę, chodźmy na łąkę! Po mniszek, pokrzywę, skrzyp, nagietek, szczawik… czy mięte polną. Dziko rosnące rośliny są niepryskane, zdrowsze i za darmo. Dlatego korzystajmy z ich bogactwa.
Dzisiaj mięta polna – na orientalną nutę….
Mięta to jeden z najstarszych surowców leczniczych używanych już od czasów starożytnych i stosowana przez ludowych lekarzy od wieków. Dlaczego jest taka niezwykła? Łatwość uprawy rozpowszechniła ją po całym świecie, a zawarte w niej olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, fitosterole, witaminy i sole mineralne tworzą magiczną mieszankę wielu korzyści zdrowotnych i popularnych miętowych herbat . Mięta pieprzowa jest dość łatwa w uprawie – preferuje ona lekko wilgotne i żyzne gleby oraz nasłonecznione stanowiska. Zaliczana jest do gatunków mrozoodpornych. Ze względu na dużą ekspansywność wymaga odseparowania od innych roślin uprawnych.
Najpopularniejszym gatunkiem mięty i chętnie przez nas uprawianym jest mięta pieprzowa, łatwa w uprawie, zimoodporna i zawiera duże ilości olejków eterycznych. Mówi się, że mięta ma ok. 30 – 40 gatunków swoich odpowiedników z rodziny roślin jasnowatych. Wśród nich popularnością wyróżniają się: mięta pieprzowa, mięta zielona, mięta imbirowa, wonna, długolistna jak też mięta nadwodna. Świeża mięta jest bogatym źródłem witaminy A, C, B1 i B9 (kwas foliowy), jak też minerałów takich jak magnez, mangan, miedź, żelazo, potas, cynk, fosfor czy selen. Mięta pieprzowa zawiera największą ilość przeciwutleniaczy spośród powszechnie dostępnych roślin zielnych.
Na co pomaga herbata z mięty ? Od wieków sprawdza się w walce przy zaburzeniach trawienia, przy niskim tempie przemiany materii, niweluje stany skurczowe przewodu pokarmowego, wzdęcia i bóle brzucha. Reguluje perystaltykę jelit, działa rozkurczowo i znosi poczucie dyskomfortu. Sprawdza się u osób z zespołem jelita drażliwego, podczas zapalenia dróg żółciowych i w schorzeniach wątroby i jelit. Jak widać, napar mięty w warunkach domowych ma wielostronne zastosowanie , i działa również na pobudzenie apetytu, nerwy, bóle mięśni i stawów.
Coraz więcej badań mówi o: właściwościach przeciwbakteryjnych , przeciwwirusowych , przeci wutleniających , przeciwnowotworowych oraz przeciwalergicznych mięty pieprzowej. Okłady z mięty stosujemy podczas migreny i bólów mięśniowych. Wpływa na układ pokarmowy i nerwowy i pozwala pozbyć się niepotrzebnego stresu. Taki efekt można osiągnąć na przykład przez regularne spożywanie naparu z mieszanek ziołowych z miętą.
Mimo wspaniałych właściwości mięty , może ona być niebezpieczna dla kobiet w ciąży, małych dzieci i alergików. Wszystko stosowane w nadmiernych ilościach może zaszkodzić, dlatego podczas domowychkuracji zaleca się ostrożność i nieprzesadzanie z ilością. Negatywne skutki picia mięty ukazują się tylko po wypiciu nadmiernych ilości lub lekceważeniu wszelkich przeciwwskazań. Może się ono skończyć zgagą, refluksem żołądkowo-przełykowym, a także podrażnieniami błony śluzowej żołądka lub skurczem krtani i oskrzeli.
Mięta pieprzowa wspomaga pracę wątroby poprzez zwiększenie przepływu żółci z wątroby do woreczka żółciowego. Dzięki temu mięta poprawia trawienie, wspomaga rozkładanie tłuszczu i obniża zły cholesterol . Obniża stężenie glukozy we krwi, dlatego należy uważać na stosowanie mięty u cukrzyków.
Często stosuję inhalacje olejku z mięty pieprzowej świetnie udrażnia nos i zatoki, dzięki czemu łatwiej złapać głęboki oddech. Można dodać kilka kropel olejku z mięty do dyfuzora lub naczynia z gorącą wodą. Mięta pieprzowa działa jak środek wykrztuśny i może łagodzić takie dolegliwości jak kaszel czy katar. Mięta oprócz swoich niesamowitych właściwości leczniczych jest również aromatyczną potrawą. Głównie mięta nadaje się do ryb, mięs, warzyw i owoców. Proponuję państwu mało popularne, ale przydatne przepisy z miętą:
– Miętowy sos do sałatek owocowych – zmieszaj garść liści z mięty z łyżką miodu, soku z limonki i delikatną oliwą. Blenduj aż do uzyskania prawidłowej konsystencji sosu. Idealny do kwaśnych owoców i niebanalnych sałatek.
– Wytrawna sałatka z mięta . Podaj arbuza z mozzarellą i przypraw posiekaną miętą. Według uznania dodaj szynki parmeńskiej, rukoli i polej oliwą i octem z białego wina. Dołóż trochę cukru i musztardy ziarnistej i ciesz się wyjątkową sałatką z miętą w roli głównej.
– Mięta jest również idealnym dodatkiem do grilla w upalne dni. Posyp nią pieczonego bakłażana lub cukinię dodaj oliwę i trochę tymianku z zobaczysz, że Twój grill już nigdy nie będzie taki sam / warto spróbować/.
– Dynia w kieszonce . Ugotuj dynie pokrojoną na plasterki. Ponacinaj ser, aby stworzyć kieszonki. Włóż do nich ugotowaną dynie i listek mięty. Wszystko zapiecz w piekarniku i ciesz się niebanalną kolacją.
– Shake śniadaniowy . Zblenduj banana, szklankę soku pomarańczowego, łyżeczkę brązowego cukru, 3 łyżki jogurtu naturalnego i kawałki ulubionych, owoców. Do wszystkiego dorzuć liście mięty, które będą nadawać mu intensywnego smaku.
Świeże, młode liście mięty polnej doskonale komponują się jako dodatek do napojów (lemoniady, koktajli owocowych lub mlecznych), sałatek z pomidorami, awokado czy jajkami, chłodników, sosów jogurtowych i past twarogowych. Podsmażone na maśle lub oliwie, z dodatkiem czosnku albo ostrych papryczek, wzmocnią smak dań z bakłażana, cukinii, a także potraw mięsnych – zwłaszcza z jagnięciny, baraniny i wołowiny.
Polecam, smacznie i zdrowo
Barbara Hajduga
Instruktor Okręgowy SSI PZD Okręgu Opolskiego
ROD ,, OMEX,, w Głuchołazach