Spotkanie wigilijne u Marszałka Województwa Opolskiego
Marszałek Województwa Opolskiego Andrzej Buła spotkał się w piątek, 7 grudnia z aktywem Polskiego Związku Działkowców Okręgu Opolskiego. Przybyło ponad 30 aktywistów Związku, głównie prezesów ROD. Marszałkowi towarzyszyli wicemarszałkowie Zbigniew Kubalańca i Szymon Ogłaza oraz Dyrektor Biura Dialogu i Partnerstwa Obywatelskiego Barbara Kamińska.
Spotkanie rozpoczęło się od zaprezentowania gości Marszałka. Następnie Prezes Okręgu Bartłomiej Kozera przedstawił to skąd pochodzimy, jaki jest nasz rodowód, po czym powiedział o cechach konstytutywnych ruchu działkowego. Omówił zmiany jakie zaszły w ostatnich latach w uprawie działki oraz podniósł kwestię poza działkowej działalności Związku. Prezes skupił się również na tym, co nowe w ruchu działkowym, zarówno gdy idzie o sposób użytkowania działki, jak i działalność zarządów.
Marszałek w swoim wystąpieniu mówił o wspólnocie, którą stanowi: rodzina jako najwyższa wartość, ogród działkowy, mieszkańcy i organizacje nie tylko regionu opolskiego ale i Polski. O tym, że co prawda to pierwsze takie spotkanie, ale zaczynamy bardziej intensywną współpracę, w czym obecni wicemarszałkowie winni pomóc. Zapowiedział pomoc dla Związku w najbliższym roku i robocze spotkanie w tej sprawie z prezesem Kozerą.
Wicemarszałek Szymon Ogłaza jest działkowcem w ogrodzie „Odra” w Opolu i zagadnienia związkowe – jak powiedział – nie są mu obce. Tym niemniej dołoży starań by współpraca miedzy nami była efektywniejsza.
Spośród obecnych działkowców głos zabrała Teresa Strzelec, wiceprezes Okręgu Opolskiego, będąca jednocześnie przewodniczącą Kolegium prezesów w Kędzierzynie- Koźlu. Zachowując podniosła i uroczystą atmosferę powiedziała, że burmistrzowie i prezydenci nie traktują nas działkowców zawsze życzliwie. Zdarzają się miasta, w których władze samorządowe niechętnie podejmują z nami współpracę.
Rozmowy trwały długo – spotkanie opuścił marszałek, spieszący się do swoich obowiązków – po prawie dwóch godzinach i towarzyszyła mu wigilijna uczta: czerwony barszcz z krokietem, pierogi, ciasta.