Filozofia ,,zero waste”, czyli jak produkować mniej śmieci

Filozofia ,,zero waste”, czyli jak produkować mniej śmieci

Według różnych źródeł, przeciętny Polak wytwarza co roku od 250 do nawet 315 kg śmieci. I mimo że z roku na rok zwiększa się świadomość społeczeństwa na temat ich złego oddziaływania na środowisko, to wytwarzana ilość odpadów stale rośnie. Czy można w jakiś sposób zminimalizować ten problem?

TAK dzięki filozofii ,,ZERO WASTE”

Filozofię ,,zero waste” można streścić w pięciu prostych podpunktach. Są to: „zero waste” Refuse (odmawiać), Reduce (redukować), Reuse (ponownie używać), Recycle (poddawać recyklingowi), Rot (gnić). Co oznaczają konkretne podpunkty i dlaczego kolejność w jakiej zostały one podane jest tak niezwykle istotna.

„Refuse”, czyli odmawianie odnosi się do nienabywania przedmiotów, które
w rzeczywistości nie są nam potrzebne. Zanim dokonamy kolejnego zakupu, należy zadać sobie pytanie: czy naprawdę muszę to mieć, czy może jedynie ulegam chwilowej zachciance? Najlepiej decydować się jedynie na te produkty, które będzie możnapóźniej przetworzyć, a jeśli nie jest to możliwe, należy wybrać coś innego.

„Reduce”, czyli redukowanie wymaga, byśmy jak najbardziej ograniczyli ilość kupowanych rzeczy. Z pewnością każdemu z nas niejednokrotnie zdarzyło się wyrzucić jedzenie, którego nie zdążyliśmy zjeść, zanim się zepsuło. Dlatego filozofia zero waste nawołuje do nabywania tylko tych rzeczy, które są nam aktualnie potrzebne i powstrzymywania się od impulsywnych zakupów „na zapas”.

„Reuse”, czyli ponowne wykorzystywanie to kolejny bardzo skuteczny sposób na zmniejszenie ilości produkowanych odpadów. Wystarczy zastąpić jednorazowe produkty tymi przeznaczonymi do wielokrotnego użytku. Zamiast na przykład kupować jednorazowe maszynki do golenia warto, zainwestować
w dobrą golarkę lub depilator, nie kupować plastikowych naczyń i sztućców
a foliowe reklamówki warto zastąpić płócienną torbą na zakupy.

„Recycle”w tym wypadku chodzi o ponowne wykorzystywanie rzeczy, które
w zamyśle były jednorazowe. Często oznacza to kreatywność w wymyślaniu nowych zastosowań dla tych samych przedmiotów lub modyfikowaniu ich
w dowolny sposób. Niektórzy potrafią wykonywać prawdziwe cuda
z przedmiotów, które inni z całą pewnością uznaliby za bezużyteczne odpady.

Jeśli zaś coś naprawdę nie nadaje się do ponownego użycie, pozostaje ostatni podpunkt filozofii zero waste: „Rot”, czyli gnicie. Każdy z nas powinien mieć własny kompost, w którym będzie składował tego typu odpady: artykuły spożywcze, zużyty papier czy rośliny. Poddane naturalnemu procesowi gnicia śmieci po pewnym czasie mogą zostać użyte do nawożenia trawnika, ziemi
w ogrodzie lub na polu.

Jak wdrożyć w życie zasady ,,ZERO WASTE”

  1. Idź na zakupy z własną torbą, dbasz wówczas o środowisko i swoje finanse bo od 1 stycznia 2018 roku reklamówki są płatne, a ich cena wysoka.
  2. Wybieraj produkty bez zbędnych opakowań. Na sklepowych półkach znajdziemy mnóstwo produktów, które zupełnie ich nie potrzebują, ale mimo wszystko ktoś wpadł na pomysł żeby na przykład dorodnego bakłażana ułożyć na styropianowej tacce i jeszcze zabezpieczyć błyszczącą folijką. Takim produktom mówimy zdecydowanie NIE.
  3. Wybieraj targi zamiast supermarketów, gdzie  wszystkie warzywa i owoce kupisz bez  zbędnych opakowań.
  4. Zabierz na zakupy własne opakowania wielokrotnego użytku, a nie tylko samą torbę. Przyda się również bawełniany worek na pieczywo, albo
    w przypadku kupowania produktów na wagę swoje własne woreczki wielokrotnego użytku. Na targu można przyjść po jajka z własną wytłoczką,
    a po oliwki na wagę z własnym pudełkiem.
  5. Kupuj produkty na wagę. Coraz częściej w supermarketach znajdziemy całe działy z produktami na wagę. To dobre rozwiązanie jeżeli korzystamy
    z opakowań wielokrotnego użytku, ale również wtedy, gdy chcemy zminimalizować ryzyko zmarnowania żywności, bo kupujemy dokładnie tyle ile potrzebujemy.
  6. Poszukaj sklepu bez opakowań. Pomimo, że takie zadanie może okazać się dość trudne, to naprawdę warto. Pierwsze sklepy w duchu ,,zero waste” już powstały i są to na przykład  :
  • Green Lupo w Opolu,
  • Ceres Natural scce, Nagie z natury, Planetarianle w Warszawie,
  • BIOrę w Poznaniu,
  • Bez pudła we Wrocławiu
  • Ziemiosfera,
  • Kubek z przyprawami w Gdańsku,
  • Luzem w Krakowie
  • Sieć sklepów Siejba w Ostrowie Wielkopolskim, Kępnie, Poznaniu i Kaliszu
  • NaGramy w Łodzi,
  • Na Wagę Zdrowia w Zamościu.
  1. Omijaj produkty pakowane pojedynczo. Herbaty, z których każda jest zapakowana w osobne, plastikowe opakowanie, miniaturowych śmietanek do kawy, cukru w saszetkach, serków, gdzie każdy plasterek ma własną folijkę
    i można by tak wyliczać bez końca.
  2. Powiedz „nie” naczyniom jednorazowym. Plastikowe słomki zamień na metalowe lub szklane, a na grilla w gronie przyjaciół zamiast jednorazowych talerzyków plastikowych wybierz te tradycyjne, porcelanowe lub biodegradowalne – na przykład otrębowe.
  3. Wykorzystuj ponownie opakowania np. słoiki do przechowywania produktów takich jak kasze czy przyprawy.
  4. Tam gdzie to możliwe, wybieraj opakowania zwrotne.

Filozofię ,,zero waste” można podsumować w taki sposób: ,,im mniej śmieci w koszu tym więcej pieniędzy w portfelu”.

Malwina Moczko – Wieszołek

Inspektor ds. prawnych

OZ PZD w Opolu