„Przepisy z mojej działki” – konkurs Okręgowy rozstrzygnięty
W ramach okręgowego konkursu kulinarnego pn. „Przepisy z mojej działki”, ośmiu pasjonatów ogrodnictwa i gotowania zaprezentowało swoje wyjątkowe receptury. Wśród przepisów znalazły się zarówno klasyczne dania inspirowane rodzinnymi tradycjami jak i nowatorskie kompozycje kulinarne wykorzystujące sezonowe warzywa, owoce, zioła uprawiane na działkach. Wśród biorących udział w konkursie wyróżniono dwóch laureatów :
- Panią Justyna Horbowy z Polskiej Nowej Wsi z przepisem pn. :„Eliksir Księżycowej Porzeczki” jest to nalewka rytualna na bazie czarnej porzeczki, dzikiego bzu, mięty i miodu,
- Pana Mateusza Uwarów z Polskiej Nowej Wsi z przepisem pn. :„Słoik dla niej, czyli dżem z brzoskwiń, z dodatkiem płatów róży, wanilii, białego wina i nutką pieprzu syczuańskiego”
Mamy nadzieję, że konkurs w przyszłości spotka się jeszcze większym zainteresowaniem a przepisy będą stanowiły element społeczności działkowej oparty na wymianie smaków i doświadczeń.
Zachęcamy do zapoznania się z przepisami biorącymi udział w konkursie pn. ” Przepisy z mojej działki”:
- „Eliksir Księżycowej Porzeczki” jest to nalewka rytualna na bazie czarnej porzeczki, dzikiego bzu, mięty i miodu- Pani Justyna Horbowy z Polskiej Nowej Wsi,
- „Słoik dla niej, czyli dżem z brzoskwiń, z dodatkiem płatów róży, wanilii, białego wina i nutką pieprzu syczuańskiego” -Pana Mateusza Uwarów z Polskiej Nowej Wsi,
- „Sos – do wędlin, kanapek, pizzy, makaronów i jajek” – Pani Ireny Myśliwiec z Nysy
- „Dyniowe kwiaty” – Pani Anety Pałubskiej z Januszkowic
- „Syrop z Mięty” – Pani Renaty Borkowskiej z Prudnika
- „Placki z cukinii, marchewki i sera feta w towarzystwie kurczaka” – Pani Joanna Zubik z Opola,
- „Pierogi z bobem i serem feta” – Pani Marty Kadłubowskiej z Praszki
- „Krokodylki” – Pani Doroty Grzesiczak z Brzegu
Pakuła Ewa Instruktor ds. ogrodnictwa PZD – Okręgu Opolskiego w Opolu

